Wat je kunt zien aan de buitenkant

De meeste mensen gebruiken het woord ‘vagina’ wanneer zij het hebben over de vrouwelijke geslachtsorganen. Maar eigenlijk klopt dit niet. De vagina is namelijk (slechts) een onderdeel van de vrouwelijke geslachtsorganen. De vrouwelijke geslachtsorganen zitten deels aan de buitenkant, en deels aan de binnenkant. Ze zijn daarom wat moeilijker te zien dan bij mannen. Lichamelijke signalen voor opwinding zijn bij vrouwen ook wat minder zichtbaar. Om van seks te kunnen genieten is het belangrijk om te weten wat waar zit, en welke rol de verschillende onderdelen spelen bij seks.

 

De vulva

De onderdelen die je aan de buitenkant kunt zien worden samen de vulva genoemd. De vulva bestaat uit de venusheuvel, de binnenste en buitenste schaamlippen, de clitoris, het plasgaatje en de opening van de vagina.

Venusheuvel

De venusheuvel is de verdikking op het schaambeen, onderaan de buik van de vrouw. De venusheuvel is meestal begroeid met schaamhaar. Naast haren, talg en zweetklieren bevat de huid hier veel zenuwen die de venusheuvel gevoelig maken voor seksuele prikkeling. Onderaan de venusheuvel beginnen de schaamlippen.

Schaamlippen

De opening van de vagina wordt omsloten door de binnenste en de buitenste schaamlippen. De binnenste schaamlippen zijn bij de meeste vrouwen wat groter dan de buitenste. Maar dit verschilt erg per persoon. Als een vrouw opgewonden wordt zwellen de schaamlippen op, doordat er meer bloed in stroomt. De schaamlippen zijn vaak gevoelig en kunnen prettig zijn om aan te raken tijdens het vrijen.

Clitoris

Voor vrouwen is de clitoris een hele gevoelige plek. En voor seksueel plezier is de clitoris net zo belangrijk als de penis voor een man! De clitoris is een stuk groter dan de meeste mensen denken. Aan de buitenkant is maar een klein gedeelte zichtbaar: een bobbeltje zo groot als een erwt. Dit bobbeltje heet de glans-clitoris en ligt ongeveer waar de binnenste schaamlippen samenkomen.

Een veel groter deel van de clitoris is niet zichtbaar en loopt door achter de schaamlippen en rond de vagina. De hele clitoris bestaat uit de glans-clitoris, de vleugels van de clitoris en twee zwellichamen.

Tijdens opwinding zwellen de clitoris en hierdoor ook de binnenste schaamlippen. De clitoris wordt dan extra gevoelig. Door de (glans van de) clitoris te likken of te strelen kan een vrouw klaarkomen. 

 Anatomie van de Clitoris (in Engels) van The Huffington Post

 

Vlak voor het klaarkomen verdwijnt de glans-clitoris onder de capuchon, een soort kapje van huid. Rechtstreekse aanraking van de glans clitoris kan te gevoelig of zelfs pijnlijk zijn. Aanraking van het gebied eromheen, de schaamlippen en de ingang van de vagina, is dan prettiger.

 

Plasgaatje

Tussen de clitoris en de opening van de vagina ligt het plasgaatje. Dat is het begin van de urinebuis. Bij vrouwen is de urinebuis gevoelig voor infectie. Zeker na het vrijen, omdat er dan meer bacteriën in de buurt komen. Het is daarom aan te raden om na het vrijen te plassen.

De opening van de vagina

De vagina is het kanaal tussen het maagdenvlies (dat eigenlijk geen vlies is, zie hieronder) en de baarmoedermond. De meeste vrouwen hebben het over hun vagina als ze zowel de vulva als de vagina bedoelen. Maar eigenlijk is de vagina een deel van de vulva, omdat je die (deels) aan de buitenkant kunt zien. Het gebied rondom de ingang van de vagina en het begin van de vagina is erg gevoelig. Aanrakingen en bewegingen zijn hier goed voelbaar.

Meer informatie