Wat je aan de binnenkant kunt voelen

De meeste mensen gebruiken het woord ‘vagina’ wanneer zij het hebben over de vrouwelijke geslachtsorganen. Maar eigenlijk klopt dit niet. De vagina is namelijk (slechts) een onderdeel van de vrouwelijke geslachtsorganen. De vrouwelijke geslachtsorganen zitten deels aan de buitenkant, en deels aan de binnenkant. Ze zijn daarom wat moeilijker te zien dan bij mannen. Lichamelijke signalen voor opwinding zijn bij vrouwen ook wat minder zichtbaar. Om van seks te kunnen genieten is het belangrijk om te weten wat waar zit, en welke rol de verschillende onderdelen spelen bij seks.

Er zijn veel misverstanden over de inwendige geslachtsorganen bij de vrouw. Dit komt omdat deze moeilijk te zien en te voelen zijn.

Aan de binnenkant zitten de vaginawand, het maagdenvlies, en de baarmoeder(mond).

Ook kan je van binnenuit de achterkant van de clitoris voelen (dit wordt vaak de G-spot genoemd). 

Vaginawand

De vagina is geen holle buis, maar een wijde ruimte met een relatief nauwe opening. Bij seksuele opwinding wordt de vaginawand dikker en vochtig. Ook verandert deze van vorm, positie en afmeting. Er wordt als het ware meer plaats gemaakt voor een vinger, penis of seksspeeltje. Hierdoor kan deze makkelijker naar binnen. De vaginawand wordt aan het buitenste deel omsloten door de bekkenbodemspieren. Deze spieren spelen een belangrijke rol bij  geslachtsgemeenschap. Als een vrouw niet voldoende opgewonden is zijn deze spieren gespannen en kan een vinger, penis of seksspeeltje moeilijk naar binnen.

‘Maagdenvlies’

‘Maagdenvlies’ is eigenlijk een verkeerd woord. Het ‘maagdenvlies’ is namelijk helemaal geen vlies, maar een randje weefsel aan de binnenkant van de vagina. Het sluit de vagina dus niet af. Dat kan ook niet want dan zou het menstruatiebloed niet door de vagina naar buiten kunnen. Het randje is vaak geribbeld en heel rekbaar. Als een vrouw bloedt bij de eerste geslachtsgemeenschap komt dit meestal omdat ze niet voldoende opgewonden en ontspannen is. Het zegt dus niets over wel of niet maagd zijn.

Heel soms komt het voor dat het randje zo dik en stug is dat het de vagina afsluit. Dit kan klachten geven omdat het menstruatiebloed er niet uit kan. Dit is te verhelpen met een kleine operatieve ingreep. Lees meer over maagdelijkheid en het ‘maagdenvlies’ in  de brochure 'Feiten en fabels over maagdelijkheid en het maagdenvlies'.

Baarmoeder(mond)

De baarmoedermond zit aan het einde van de vagina. Via de baarmoedermond en baarmoederhals is de baarmoeder verbonden met de vagina. Sommige vrouwen vinden het prettig als er tijdens de seks tegen hun baarmoedermond aan gestoten wordt, anderen vinden dit juist onprettig of pijnlijk. Een pijnlijk gevoel (diepe pijn) kan komen door onvoldoende opwinding en/of seks in een standje waarbij de penis diep naar binnen gaat. Bij seksuele opwinding wordt de baarmoeder opgetrokken en kantelt deze wat naar achteren. Tijdens een orgasme trekken zowel de spieren in de vaginawand als in de baarmoeder zich samen. 

‘G-spot'

De G-spot bestaat in feite niet. Want eigenlijk is dit gewoon een plekje in de bovenwand van de vagina waar je de achterkant van de clitoris kunt voelen. Bij opwinding zwelt de clitoris op en wordt dit plekje extra gevoelig. Je kunt dit plekje voelen als je een vinger in de vagina brengt, met de handpalm naar de buik. Door met je vinger de ‘kom hier’-beweging te maken wordt de clitoris van binnenuit gestimuleerd. Dit kan zorgen voor een intenser orgasme.

Anus

De anus zit aan de achterkant tussen de billen. De anus wordt afgesloten door twee kringspieren: de binnenste en de buitenste kringspier. Je gebruikt de anus om te poepen, en deze kan ook een rol spelen tijdens de seks. De anus is namelijk erg gevoelig. Aanraken en strelen met de vinger of de anus ingaan met vingers of penis vinden sommige mensen prettig. Wees wel voorzichtig en gebruik altijd voldoende glijmiddel. Het slijmvlies van de anus is namelijk kwetsbaar.

Perineum

Het perineum is het stukje huid tussen de vulva en de anus. Strelen of likken van dit gedeelte kan een fijn gevoel geven omdat er vrij veel zenuwuiteinden zitten.

Meer informatie