Soa-test

Heb je onveilig gevreeën en ben je bang dat je misschien een geslachtsziekte hebt opgelopen? Zie hieronder waar je terecht kunt voor een soa-test.

Als je seks hebt met een nieuwe partner, weet je niet of diegene soa-vrij is. Dat weet je alleen na een soa-test. En weet je zeker dat jij geen geslachtsziekte hebt? Een soa kun je oplopen door onveilig te vrijen, dat wil zeggen: geslachtsgemeenschap, anale seks, pijpen en beffen zonder mannencondoom of vrouwencondoom. Lees hier meer over soa en hiv. 

Waar kun je een soa-test doen?  

Huisarts

Voor een soa-test kun je altijd terecht bij je huisarts.

GGD

De criteria voor een gratis soa-test bij de GGD zijn aangescherpt per 1 januari 2015, zie www.ggd.nl. Sekswerkers, mannen die seks hebben met mannen en mensen afkomstig uit landen waar veel soa's voorkomen, kunnen zich gratis en anoniem laten onderzoeken bij de GGD.

Jongeren tot 25 jaar kunnen nog steeds gratis en anoniem bij de GGD/Sense terecht voor een gratis en vertrouwelijke soa-test. 

Soa Aids Nederland

Op de website van Soa Aids Nederland kun je meer lezen over soa-testen en hoe een soa-test in zijn werk gaat. 

Thuistesten

Er zijn online thuistesten verkrijgbaar. We adviseren deze niet te gebruiken, omdat ze niet altijd betrouwbaar zijn. Lees meer over soa-zelftesten op de website van Soa Aids Nederland.