Seksuoloog

Wat is een seksuoloog en met welke klachten kun je naar een seksuoloog toe gaan? Wat kun je verwachten van de behandeling? En hoeveel kost dat ongeveer?

Wat is een seksuoloog?

Een seksuoloog is meestal een psycholoog, een arts of een maatschappelijk werker, die gespecialiseerd is in seksuele problemen. Een seksuoloog helpt dus bij seksuele problemen. Een seksuoloog kan ook lichamelijk onderzoek doen en medicijnen voorschrijven.

De seksuoloog kan je helpen met allerlei seksuele problemen. Bijvoorbeeld als je geen stijve kunt krijgen of problemen hebt met klaarkomen, pijn bij het vrijen voelt of geen zin meer hebt om te vrijen. Maar een seksuoloog helpt ook als je vragen hebt over je seksuele voorkeur of als je seksualiteit anders beleeft door ziekte of beperking. Veel mensen hebben vragen of problemen over seksualiteit. Ook is het vaak een lastig onderwerp om over te praten. Als je er wel over wilt praten, kun je misschien naar een seksuoloog gaan. Alleen of met je partner. Dat kan allebei.

Het is niet eng, maar het kan wel spannend zijn om naar een seksuoloog te gaan. De kans is namelijk groot dat je dat nog niet eerder hebt gedaan. Het kan erg fijn zijn om je verhaal te vertellen en problemen op te lossen.

De behandeling

Tijdens het eerste gesprek - de intake - bekijkt de seksuoloog samen met jou wat er precies aan de hand is en wat je anders wilt. Daarna bekijken jullie samen hoe je het beste tot veranderingen kunt komen. Vaak bestaat de behandeling uit gesprekken tussen jou en de seksuoloog. Meestal is je partner er bij, maar zonder partner kan ook. Soms geeft de seksuoloog oefeningen of opdrachten mee voor thuis, dit hangt af van het probleem.

Vaak zijn er vijf tot tien gesprekken nodig van elk één uur, maar het kan ook langer duren. Dat hangt af van het probleem. Een seksuoloog werkt samen met andere hulpverleners, bijvoorbeeld met een fysiotherapeut, haptonoom of uroloog.

Kosten

De kosten voor een seksuoloog kunnen verschillen, omdat niet alle seksuologen hetzelfde tarief hanteren. Wat de mogelijkheden zijn voor vergoeding van seksuologische hulp door een seksuoloog NVVS kun je het beste navragen bij je zorgverzekeraar. Verder adviseren we je om er voor te zorgen dat mogelijke toezeggingen (bijvoorbeeld per e-mail) worden bevestigd.

Seksuologen met specialisatie homoseksualiteit en transgender

Voor mensen met homoseksuele, lesbische, biseksuele of transgender gevoelens, zijn er ook gespecialiseerde seksuologen

Transgenders met seksuele problemen kunnen terecht bij Transvisie Zorg voor gespecialiseerde hulp van een seksuoloog.

Seksuologen met specialisatie chronische ziekten

Voor mensen met een chronische ziekte zijn er ook gespecialiseerde seksuologen

Filmpjes over het werk van de seksuoloog