Tips ter voorbereiding

Bekijk een aantal tips om een gesprek met je arts voor te bereiden

Maak bij de assistente een dubbele afspraak (bij de huisarts)

Je bent niet verplicht te vertellen waarover het gaat, zeg dat het een persoonlijk onderwerp is wat tijd zal kosten. De assistente van de huisarts zal dat altijd honoreren, mogelijk duurt het dan wel een aantal dagen voordat je terecht kunt.
Ga je naar een specialist? Vraag dan bij de assistente van de specialist wat de mogelijkheden zijn van een langer consult. Stel dus niet op het eind van een bezoek aan de arts langs de neus weg een vraag over seksualiteit. De arts heeft dan geen tijd meer voor je en je neemt jezelf niet serieus.

Maak je arts zo goed mogelijk duidelijk wat je bedoelt

Een arts kan niet altijd raden wat je bedoelt. Het is dus belangrijk om woorden te gebruiken die je probleem goed verwoorden. Praten over "het" of over "de liefde" maakt niet goed duidelijk wat je bedoelt. Zeg: "de penis wordt niet goed meer stijf" of "ik kom niet meer klaar of te vroeg klaar", of "ik heb minder zin om te vrijen", of "de ingang van de vagina is pijnlijk als de penis naar binnen gaat". Dit zijn voorbeelden, zeg het in je eigen woorden. Je hoeft je niet te schamen om deze woorden te gebruiken. Een huisarts is het gewend om over deze onderwerpen te praten.

Maak ook helder wat precies je vraag is, wat je van de arts verwacht

Een klacht is niet hetzelfde als een vraag. Iemand kan bijvoorbeeld een erectieprobleem hebben. Elke man zal daarover een andere hulpvraag hebben. De één wil weten of er een oplossing voor is, de ander wil alleen weten of dit niet duidt op iets ernstigs. Een derde is misschien blij dat hij niet langer gemeenschap hoeft te hebben met zijn vrouw.
Zet eventueel van tevoren een paar trefwoorden op papier, of schrijf de vragen die je wilt stellen helemaal uit. Pak dit papier er tijdens het consult gerust bij, een arts vindt dit niet vreemd.

Een arts wil vaak de volgende dingen weten

  • Wat gaat er precies niet goed?
  • Hoe lang bestaan de problemen?
  • Is er een aanleiding en hoe verliep het precies?
  • Reageert het lichaam helemaal niet meer op seksuele prikkels of soms nog wel (bijvoorbeeld bij zelfbevrediging, bij bepaalde seksuele handelingen, bij andere partners)?
  • Is er sprake van alcohol- of drugsgebruik?
  • Is er sprake van angsten, depressie, stress?
  • Hoe reageert de partner op het probleem? Zijn er problemen in de relatie?
  • Is er sprake van negatieve seksuele ervaringen (nu of in het verleden)?
  • Wat gaat er nog wel goed?
  • Wat verwacht een patiënt van de arts?

Je kunt je daar van tevoren op voorbereiden.

Ga eventueel met je partner

Je kunt overwegen om met je partner te gaan (als je een partner hebt). Je partner kan je waar nodig aanvullen of ondersteunen. Sowieso zal de partner zijn of haar eigen visie op het probleem hebben, dit kan de arts belangrijke informatie geven. Maar het is zeker ook prettig om eens alleen met een arts te praten.