Seksuele problemen

Voor hulp bij seksuele problemen kun je terecht bij je huisarts, een seksuoloog of een consulent seksuele gezondheid. Er zijn ook mogelijkheden om anoniem hulp te zoeken via internet.

Seksueel probleem?

Wanneer heb je een seksueel probleem? Dit hangt helemaal van je eigen beleving af. Sommige mensen hebben weinig seks, maar hebben daar geen last van. Anderen zouden graag meer seks hebben en zien het als probleem. Is jouw seksleven niet zoals je het wilt hebben? Dan is het de moeite waard om te onderzoeken wat er aan de hand is en wat je nodig hebt om het te verbeteren. Je kunt last hebben van erectieproblemen, orgasmeproblemen, pijn bij het vrijen of geen zin hebben om te vrijen, maar je kunt ook vragen hebben over je seksuele voorkeur, genderidentiteit, als je seksualiteit anders bent gaan ervaren door ziekte of beperking of als het problemen in de relatie geeft.

Waar kun je terecht bij seksuele problemen?

Huisarts

Voor hulp bij seksuele problemen kun je altijd terecht bij je huisarts. Lees wat je kunt verwachten van een gesprek met de huisarts.

Heb jij wel eens met je huisarts gesproken over een seksueel probleem? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal. Klik hier voor meer informatie.

Seksuoloog

Een seksuoloog is meestal een psycholoog, een arts of een maatschappelijk werker, die gespecialiseerd is in (complexe) seksuele problemen. Lees wat je kunt verwachten van een behandeling bij een seksuoloog. Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS) kun je een seksuoloog zoeken.

Consulent seksuele gezondheid

Een consulent seksuele gezondheid is vaak een psycholoog, verpleegkundige of (bekken)fysiotherapeut die kortdurende laagdrempelige hulp, informatie en voorlichting geeft op het gebied van seksuele gezondheid en (enkelvoudige) seksuele problemen. Lees met wat voor vragen je terecht kunt bij een consulent seksuele gezondheid. 

Centrum voor seksuele gezondheid

In een aantal grote steden in Nederland zijn speciale centra voor seksuele gezondheid, te vinden via Zorgkaartnederland.nl.

Polikliniek Seksuologie

Sommige ziekenhuizen hebben een polikliniek Seksuologie, voor seksuele problemen met een lichamelijke oorzaak. Hiervoor heb je een verwijzing nodig van je huisarts.

Sense

Jongeren tot 25 jaar kunnen voor vragen over seksualiteit gratis en anoniem terecht bij de Sense-spreekuren. Kijk hier voor de hulpverleningsmogelijkheden van Sense.

Online therapie

Voor sommige problemen zijn ook online therapieën te volgen. Hier lees je daar meer over.