Zal ik me laten steriliseren?

Mijn vrouw en ik kregen relatieproblemen toen ons eerste kind geboren werd, twaalf jaar geleden. Alles veranderde, zo ook ons seksleven. Op een gegeven moment hadden we helemaal geen seks meer. Volgens mijn vrouw kwam dat door de bijwerkingen van de pil, maar nadat ze stopte zijn we niet vaker gaan vrijen. Omdat mijn vrouw geen hormonale anticonceptie wil gebruiken, overwoog ik om me te laten steriliseren. Ik hoopte dat onze relatie en ons seksleven daardoor zouden verbeteren. De huisarts adviseerde dit niet te doen.

Mijn vrouw gebruikte jarenlang de pil. Ze stopte daarmee omdat ze veel last had van bijwerkingen. We stapten toen over op condooms. Eigenlijk vonden we seks met condooms allebei niet zo prettig. We keken naar andere mogelijkheden op het gebied van anticonceptie, maar mijn vrouw was heel duidelijk. Ze wilde bijvoorbeeld geen spiraaltje. Toen overwoog ik een vasectomie uit te laten voeren. Bij een vasectomie wordt een man gesteriliseerd doordat de zaadleiders worden doorgeknipt. Hierdoor kan een vrouw niet meer bevrucht worden en dus niet zwanger worden. Ik wilde met mijn huisarts in gesprek over die ingreep. 

Om een afspraak te maken met de huisarts moest ik bellen naar de praktijk. Dat vond ik vervelend, omdat de assistent altijd vraagt waar de afspraak over gaat. Ik had niet zo’n zin om mijn vraag met haar te bespreken. Ik kies liever zelf met wie ik praat over seksualiteit. Daarom antwoordde ik dat ik liever niet wilde vertellen waar de afspraak over ging. Dat was geen probleem. Maar ja, je moet wel weten dat je niet verplicht bent te vertellen waarom je een afspraak wilt maken.

Voor mij was het niet lastig om mijn huisarts te vragen om een vasectomie. Ik vind het sowieso niet zo moeilijk om met mensen over seksualiteit te praten. Wat ik wel moeilijk vond, is om te bepalen of ik de vasectomie uit wilde laten voeren of niet. Het is nogal een beslissing om jezelf te laten steriliseren. Ik was bang dat ik me na deze ingreep minder man zou voelen. 

In gesprek met de huisarts

Ik ging in mijn eentje naar de huisarts om de mogelijkheden te bespreken. Toen ik aangaf dat ik mezelf wilde laten steriliseren, vroeg ze hoe het ging met onze relatieproblemen. Een paar jaar daarvoor had ik daar met de huisarts een gesprek over gehad. Het verbaasde me dat ze daarop terugkwam. Zij raadde het af om een vasectomie te laten doen als je problemen in je relatie hebt, omdat de behandeling niet omkeerbaar is. Ze zei “Stel dat je een relatie krijgt met een andere vrouw en zij wil kinderen van je, dan is dat niet mogelijk”. Ik vond dat een prettige reactie. Ik had niet verwacht dat ze er op deze manier over zou denken.

Een sterilisatie is geen oplossing voor relatieproblemen.

Onderdeel van de relatieproblemen was dat we heel weinig, en periodes helemaal niet, met elkaar vreeën. Ik denk dat de dokter door had dat ik een vasectomie wilde laten doen om te proberen mijn relatieproblemen op te lossen, terwijl ik de behandeling zelf niet écht wilde. Ik dacht dat als ik de ingreep zou laten doen het misschien beter zou gaan. Mijn huisarts heeft me geholpen doordat ze daar doorheen prikte. Dat is voor mij een heel goed advies geweest.

De huisarts gaf me wel twee adressen waar ik de ingreep zou kunnen laten doen, voor als ik die toch wilde laten uitvoeren. Uiteindelijk heb ik haar advies gevolgd en heb ik het niet gedaan. We gebruiken nu nog steeds condooms. Niet ideaal, maar wel een betere keuze dan de vasectomie.

Lees je in

Mijn advies voor als je seksualiteit met de huisarts wilt bespreken? Zorg dat je vooraf goed geïnformeerd bent. Zorg dat je goed weet wat je vraag is en kijk online wat het antwoord op die vraag kan zijn. Maak een briefje waar je je vragen op zet en neem dat mee. Dan heb je altijd een geheugensteuntje bij je. Naar een arts gaan is vaak spannend of emotioneel. Als je goed voorbereid bent, dan helpt dat enorm. Aan de huisarts adviseer ik eigenlijk hetzelfde: lees je goed in! Zorg dat je vooraf het dossier van de patiënt hebt doorgelezen om te zien wat je al over iemand weet. Mijn huisarts begon zelf over de relatieproblemen en daarmee heeft ze me geholpen.

Anoniem ingestuurd door een 41-jarige man.

 

Meer weten?