‘Dat had ik nooit achter jou gezocht!?’ Aphrodite’s verhaal over seks, relaties en taboe’s.

Aphrodite (25) heeft tijdens de geboorte zuurstofgebrek gehad, hierdoor heeft ze spasmes en maakt gebruik van een rolstoel. Ze woont samen met haar hulphond in een FOKUSwoning.

Het taboe op seks en leven met een beperking kom ik zo vaak tegen. Als ik net iemand heb leren  kennen, of op een dating app zit, en ze komen erachter dat ik in een rolstoel zit, dan is de eerste vraag: ‘maar hoe heb je seks dan?’

Familie

Wat ik merk is dat familieleden, mij niet zien als seksueel persoon. Ik denk dat dat grotendeels met mijn rolstoel te maken heeft. Ze zien mij niet voor vol aan. Normaal gesproken is seksualiteit al iets wat je niet veel bespreekt met familie, en dat maakt het nog lastiger om serieus genomen te worden. Op een familiefeestje was er een nichtje die aangeschoten naar mij toe kwam en vroeg waar mijn vriend was - ondanks dat ik al een hele tijd single was. Ze zei: ‘Maar je had eindelijk iemand gevonden, iemand zoals jij! Dan ga je het toch niet uitmaken? Wie zegt dat je weer iemand kunt vinden?’


foto is niet van de persoon in dit verhaal

De moeder van mijn laatste relatie vond dat hij ‘te goed’ was voor iemand in een rolstoel. Eerst was ik heel boos: ‘die vrouw is niet goed snik’, maar je moet leren daar boven te staan. Mijn positieve en negatieve ervaringen hebben mij gevormd tot wie ik nu ben. Ik maak niet alleen gebruik van een rolstoel maar ik ben ook een vrouw van kleur. Deze aspecten maken dat ik anders ben dan anderen. Ik weet dat ik een bijzonder iemand ben en ik weet dat ik veel toevoeg aan een relatie. Iemand die met mij eindigt mag blij zijn. Ik zoek iemand die realistisch is en sterk in zijn schoenen staat - als je met mij over straat gaat, word je aangestaard alsof je met ‘fcking Beyonce’ wandelt. Overal waar ik ga sjouw ik een hulphond mee naar toe.

Seksueel zijn

Als tiener was ik altijd al zelfverzekerd maar het heeft een hele tijd geduurd voordat ik ook seksueel zelfverzekerd werd. Dat is echt wel een verschil. Tuurlijk, ik heb een goed stel hersens, maar die hebben wel meer mensen. Maar ik zie mijn lijf niet altijd als seksueel aantrekkelijk. Dat is wel echt een handicap-ding. Een ander lijf is naar mijn idee aantrekkelijker. Mijn zus is 1,83 en loopt op geweldige hoge hakken en heeft die sexy swing in haar heupen. Mijn lichaam is allesbehalve dat. Ik word nooit nagekeken op straat omdat ik er sexy uit zie. Als ik er mooi uitzie, en ik weet gewoon dat ik prachtig ben op dat moment, dan wordt er naar mij gekeken alsof ik schattig ben. Schattig? Ik zie eruit om op te eten! Ga weg met dat schattig.

Seks 

Seks is soms een zoektocht: ik ben heel erg spastisch, ik kan mijn benen bijna niet spreiden. Het lukt, maar met extra instructies en het vraagt gewoon opperste concentratie. Uiteindelijk moet je er gewoon een beetje om kunnen lachen, je moet er iets leuks van maken. In mijn ervaring kun je door middel van seks nieuwe kanten van jezelf leren kennen. Door seks heb ik veel geleerd over eigenwaarde en zelfvertrouwen. Ik weet dat sommige rolstoelgebruikers ongemakkelijk zijn met seks, dan mis je een stukje zelfontwikkeling, zo jammer! We moeten er meer over praten, wij kunnen net zo goed seks hebben als ieder ander. En die seks hoeft niet per se in een vanille-doosje te passen.

In mijn ervaring kun je door middel van seks nieuwe kanten van jezelf leren kennen. Door seks heb ik veel geleerd over eigenwaarde en zelfvertrouwen.

BDSM 

Ik ben constant in controle over ieder facet uit mijn leven en ik denk dat dat ook meespeelt in mijn voorkeur voor BDSM. Ik krijg zorg op afroep. Je moet de hulpverlening alles heel precies uitleggen: ‘Hoe wil je dit? hoe wil je dat?’. Over alles constant moet ik aanwijzingen geven. Ik vind het fijn als ik in mijn relaties gewoon achterover kan leunen en de ‘submissive’ kan zijn. Bij mij komt juist de diepste connectie uit extreme seks. Omdat dat soort seks juist heel passievol en rauw is, vol emotie. Ik pas niet echt in het beeld dat mensen hebben van een rolstoelgebruiker. Mensen zeggen: ‘Aphrodite, dat had ik nooit achter jou gezocht’. Logisch want mensen kijken niet verder dan het stereotype. Wie zegt dat, omdat ik in een rolstoel zit, dat ik maar aan de zachte, lieve, ‘aai-aai’ seks moet doen? Omdat ik dusdanig anders ben dan anderen merk ik dat ik mensen wel eens schok. Ik vecht graag tegen deze stereotypen, ik vind dat niemand zich zou hoeven te schamen voor hun seksuele voorkeuren. Het is zo belangrijk om openlijk te praten over seks, seks hoort gewoon bij het leven, rolstoel of niet.”

(Aphrodite is een pseudoniem; Fokus woningen zijn aangepaste woningen met assistentie op afroep; BDSM: Afkorting voor Bondage and Discipline (BD), Dominance and Submission (DS).)

Auteur: Joy Dekker