Veelgestelde vragen risico's veilig vrijen

Ik heb na onbeschermde seks de morning-afterpil gehaald. De week erna had ik last van bloedverlies. Is dat normaal?

Bloedverlies na gebruik van de morning-afterpil is in principe normaal. Na gebruik van de morning-afterpil komt de menstruatie vaak wat later, en kan deze wat zwaarder zijn. Ook kan er in de weken volgend op de menstruatie nog wat bloedverlies voorkomen. Als er sprake is van abnormaal veel of weinig bloedverlies na het gebruik van de morning-afterpil is het aan te raden om even langs te huisarts te gaan. 

Lees meer over de morning-after pil in de folder “De morning-afterpil na onveilige seks Voorkomen dat je zwanger raakt!” 

Hoe groot is het risico op een soa als je eerst jezelf met de hand bevredigt en daarna de ander?

Dit risico is erg klein. Er bestaat alleen een kleine kans op besmetting als er sperma, bloed of vaginaal slijm overgebracht wordt naar de slijmvliezen van de ander. Slijmvlies zit in de vagina, anus, de binnenkant van de mond, de penis en de plasbuis. Als je geen sperma, bloed of vaginaal vocht aan je hand hebt is het risico op een soa dus verwaarloosbaar.

Ik heb sinds 1,5 jaar een relatie. Aan het begin van mijn relatie hebben mijn vriend en ik een soa-test laten doen. Gelukkig hadden wij allebei geen soa. Maar nu heb ik ineens genitale wratjes, terwijl ik echt geen seks heb gehad met een ander. Mijn vriend heeft geen wratjes. Hoe is het mogelijk dat ik nu toch een soa heb?

Genitale wratten worden veroorzaakt door het HPV-virus. Het HPV-virus komt vaak voor, omdat het erg besmettelijk is. Sterker nog, de meeste mensen die seksueel actief zijn dragen het virus bij zich of hebben het ooit bij zich gedragen.

Wanneer iemand het HPV-virus in zijn of haar lijf heeft zijn er verschillende opties. Het lichaam kan het virus uit zichzelf opruimen zonder dat de persoon ooit klachten krijgt. Het is ook mogelijk dat iemand het virus lange tijd in zijn/haar lichaam draagt zonder dat hij/zij klachten krijgt, maar dat er na lange tijd toch wratjes ontstaan (bijvoorbeeld bij lage weerstand en/of ziekte). De tijdsduur tussen aanraking met het virus en openbaring van klachten kan vele maanden tot jaren bedragen. 

In jouw geval is het dus mogelijk dat je het virus lange tijd geleden bij een vorige partner hebt opgelopen. Maar het virus kan ook van je huidige partner afkomstig zijn. Hij hoeft geen wratjes te hebben gehad om het virus door te kunnen geven. Ook kunnen wratjes heel klein zijn of op plekken zitten waar je ze amper ziet, waardoor hij misschien nooit heeft opgemerkt dat hij ze had. 

Lees meer over genitale wratten op de website van sense.info.