Geen zin in seks

Geen zin in seks hebben komt vaak voor. Meestal is het tijdelijk en heeft het met stress of drukte te maken. Als je vaker zin in seks zou willen hebben, kun je op zoek gaan naar de oorzaken, zodat je er iets aan kunt doen.

Geen zin in seks is een veel gehoorde klacht. Het wordt ook wel beschreven als 'ik kan me er niet toe zetten' of 'mijn hoofd staat er niet naar'. Het komt vaak voor, zowel bij mannen als bij vrouwen: zo'n 19% van de mannen en 41% van de vrouwen heeft wel eens minder zin om te vrijen. 2% van de mannen en 7% van de vrouwen heeft vaak geen zin om te vrijen en daar ook last van. 

Het is niet waar dat je altijd zin in seks moet hebben. De meeste mensen hebben zin in seks als ze ontspannen zijn en geen andere dingen aan hun hoofd hebben. Het is heel normaal dat er momenten zijn in het leven dat je minder zin hebt in seks. Maak er dus niet meteen een probleem van. 

Vaak gaat minder zin in seks vanzelf over, maar sommige mensen hebben lange tijd helemaal geen zin in seks of hebben nog nooit een seksueel verlangen gehad. En die zich daar prima bij voelen. As je veel van elkaar houdt heb je niet automatisch veel zin in seks. Voor veel mensen is intimiteit en knuffelen belangrijker.

Minder zin in seks is vaak niet zo'n probleem als je geen relatie hebt. Dan valt het niet op dat je weinig zin hebt en hoef je je niet aan te passen. In een relatie wordt duidelijk of je allebei evenveel behoefte hebt aan seks en intimiteit of niet. Als je regelmatig of vaak geen zin hebt in seks en je vindt dit een probleem, dan is het belangrijk om te bekijken wat de oorzaken daarvoor kunnen zijn. Je kunt er dan iets aan doen.

Folder Geen zin in seks

Een samenvatting van de informatie op de site rondom 'geen zin in seks' vind je in de folder. 

Bekijk de folder Geen zin in seks

Hulp van de seksuoloog

Een seksuoloog is meestal een psycholoog, een arts of een maatschappelijk werker, die gespecialiseerd is in seksuele problemen. Een seksuoloog helpt dus bij seksuele problemen zoals verschil in verlangen.