Abortus

Een abortus betekent het afbreken van de zwangerschap. Dit kan in Nederland zonder kosten in een van de veertien abortusklinieken.

Door een abortus te laten doen breek je de zwangerschap af. De zwangerschap mag volgens de abortuswet niet verder zijn dan 24 weken op het moment van afbreken, maar in de praktijk houden abortusartsen maximaal 22 weken aan. Het verschilt per kliniek tot hoe ver in de zwangerschap ze behandelingen doen. 

Bij een ongewenste zwangerschap kun je eerst naar de huisarts gaan om de opties te bespreken, maar je kunt ook zonder verwijsbrief van de huisarts een afspraak maken in een abortuskliniek. Wel heb je te maken met een verplichte 5 dagen bedenktijd tussen het eerste gesprek met een huisarts of abortusarts en de dag dat de abortus kan plaatsvinden. Alleen als je minder dan 17 dagen overtijd bent, valt de abortus onder een overtijdbehandeling en geldt geen verplichte vijf dagen bedenktijd. Woon je (legaal) in Nederland? Dan hoef je voor een abortus niet te betalen.  

Voor adressen van abortusklinieken in Nederland kun je terecht op de website van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen of via Zorgkaartnederland.nl. 

Meer weten?