Ring

De anticonceptiering draag je in je vagina en is erg betrouwbaar. Je kunt hem zelf inbrengen en je weet dus precies wanneer je ongesteld wordt. De ring beschermt alleen niet tegen soa en je kunt hem vergeten in te doen.

De anticonceptiering of Nuvaring is een buigzame ring van kunststof, die een vrouw in haar vagina draagt en daar hormonen afgeeft. De doorsnede van de ring is ongeveer 5,5 cm. Hij beschermt vier weken tegen een zwangerschap. De ring is erg betrouwbaar (meer dan 99%). 

Hoe gebruik je de anticonceptiering?

Je brengt de ring in je vagina in en draagt hem drie weken. Daar voel je niets van. Na drie weken haal je de ring er met je vinger uit. Dan heb je een ringvrije week, de zogenaamde stopweek. In deze week word je ongesteld. Je blijft wel beschermd tegen zwangerschap. Na deze week begin je met een nieuwe ring.

De anticonceptiering kan door de meeste vrouwen zelf in gebracht worden en is geschikt voor vrouwen, die hun eigen lichaam goed kennen. Voor vrouwen met risico op trombose is de ring niet aan te raden. Vraag het altijd na bij je huisarts. Het eerste recept krijg je bij je huisarts. Bij de apotheek haal je de ring. Herhaalrecepten kun je gewoon via de apotheek krijgen. De anticonceptiering wordt vergoed tot 21 jaar vanuit de basisverzekering. Vanaf 18 jaar moet je wel een eigen risico betalen, maar de rest van de kosten wordt vergoed. Boven de 21 jaar vergoedt mogelijk je aanvullende verzekering deze methode van anticonceptie.

Voordelen

  • Je hoeft er maar twee keer per maand aan te denken.
  • Je weet wanneer je ongesteld wordt.
  • Je kunt je menstruatie uitstellen door de stopweek over te slaan.
  • Blijft betrouwbaar bij overgeven of diarree.

Nadelen

  • Soms bijwerkingen zoals hoofdpijn en gespannen borsten.
  • Je kunt na de stopweek vergeten om een nieuwe in te doen.
  • Beschermt niet tegen soa.

Lees meer