Vingeren

Vingeren geeft een opwindend gevoel, waardoor een vrouw kan klaarkomen. Je kunt dit op verschillende manieren doen, snel of langzaam, hard of zacht, in de vagina of erbuiten. Je vindt hier tips om het goed te doen en haar te laten genieten.

Vingeren is het strelen van de clitoris, de schaamlippen en vagina met de vingers en handen, wat een opwindend gevoel geeft. Hierdoor kan een vrouw klaarkomen.

Hoe werkt het?

Het aanraken van de clitoris, schaamlippen en de vagina kan op verschillende manieren. Het verschilt per vrouw en per keer wat ze het lekkerst vindt:

 • alleen rond de clitoris wrijven of er juist overheen.
 • wat sneller of juist wat langzamer.
 • wat harder of juist wat zachter.
 • met één of meer vingers in de vagina of juist geen vingers in de vagina.
 • de vagina neuken met één of meer vingers.

Doe ik het goed?

Hoe kan je merken dat je partner geniet van het vingeren? Let op haar lichaamstaal. Als je haar gevoelige plekjes hebt gevonden laat ze dat wel merken. Gaat ze dieper ademen of kreunen? Beweegt ze haar lichaam? Wordt haar vagina vochtig? Dan doe je het waarschijnlijk goed. 

Gebeurt dat allemaal niet? Dan hoef je je nog geen zorgen te maken. Misschien heeft ze moeite om zich te ontspannen, duurt het bij haar wat langer voordat ze opgewonden is of raak je haar nog niet aan precies op de goede plek. Vraag haar dan om je een beetje te helpen. Zij kan je aanwijzingen geven of je hand sturen. Misschien kan ze zichzelf aanraken en kan je meekijken of meevoelen, zodat je haar lekkere plekjes leert kennen.

Nog wat tips:

 • Begin rustig: raak haar schaamlippen en clitoris in het begin zachtjes aan. De clitoris zit op de plek waar de schaamlippen van de vrouw bij elkaar komen, net onder de venusheuvel. Hij zit een beetje verstopt onder een soort kapje en wordt bij opwinding wordt de clitoris groter en harder. Haar schaamlippen zijn ook gevoelig en opwindend om aangeraakt te worden.
 • Vochtig genoeg: het is belangrijk dat haar vagina vochtig genoeg is. Dat gebeurt vaak vanzelf als een vrouw opgewonden wordt. Een beetje spuug of glijmiddel kan ook helpen. Niet elke vrouw vindt het fijn als er spuug of glijmiddel gebruikt wordt. Vraag het haar!
 • Wissel van tempo: je kunt langzaam beginnen en steeds sneller bewegen, maar het kan ook opwindend zijn om tussendoor wat langzamer te gaan.
 • Wissel hand en mond af: als je het fijn vindt om je partner oraal te bevredigen kun je dit afwisselen met vingeren.
 • Vingeren tijdens de seks: je kunt ook tijdens de geslachtsgemeenschap vingeren. Veel vrouwen komen namelijk niet klaar door penetratie met de penis alleen. Tegelijkertijd de clitoris stimuleren met de hand kan dan fijn zijn en wél voor een orgasme zorgen.
 • Vergeet de rest niet: concentreer je niet alleen op de vagina, maar blijf haar ook zoenen en strelen op andere plekken van haar lichaam, zoals haar borsten, hals en buik. Dit kun je afwisselend of tegelijkertijd doen.

Meer informatie

Op zoek naar hulp?

Seksuele problemen kunnen vaak heel goed worden opgelost. Soms kun je dit zelf, soms is het beter om een hulpverlener in te schakelen. Bij wie kun je dan terecht?

Hulpverleningsadressen