Aftrekken

Aftrekken is het op en neer bewegen van de hand om de penis, zodat de eikel gestimuleerd wordt. Dit geeft de man een lekker gevoel, waardoor hij kan klaarkomen. Hoe en op welke manieren kun je aftrekken? Op deze pagina vind je enkele tips.

Hoe werkt het?

 1. Pak de penis stevig vast en sluit je hand en duim eromheen.
 2. Beweeg je hand om de penis op en neer in een regelmatig ritme. Wees niet bang om de piemel stevig vast te pakken.
 3. Door het ritme te vertragen verleng je het plezier, door te versnellen ontstaat er meer opwinding.
 4. Ga door met bewegen zolang het prettig is. Als je de man stimuleert tijdens het vrijen, dan stop je meestal voor het orgasme. Wil je hem laten klaarkomen, dan ga je door.

Let op: de penis is vaak erg gevoelig net na het klaarkomen. Stop dan met bewegen.

Verschillende manieren

Het verschilt per man wat hij fijn vindt en ook per situatie.  Het kan:

 • met de hele hand of met alleen een paar vingers,
 • met korte bewegingen of juist met lange,
 • snel of juist langzaam,
 • stevig of juist wat losser.

Doe ik het goed?

Hoe kan je merken dat je partner geniet van het aftrekken? Let op zijn lichaamstaal. Gaat hij dieper ademhalen of kreunen? Laat hij zich gaan? Dan gaat het waarschijnlijk goed. Gebeurt dat niet of verliest hij zijn erectie? Je hoeft je nog geen zorgen te maken. Misschien heeft hij moeite om zich te ontspannen of raak je hem nog niet precies op de goede plek aan. Vraag hem of hij ervan geniet. Misschien kan hij je wat trucjes leren. Je kunt er ook achter komen wat hij fijn vindt door hem te vragen jouw hand te sturen. Het helpt ook als hij zichzelf aftrekt en je jouw hand om de zijne legt. Zo kan je precies voelen hoe snel en hoe stevig hij lekker vindt.

Andere tips

 • Begin rustig. Zeker als het de eerste keer is bij je partner. De penis is gevoelig, met name de eikel. Het is beter om langzaam op te bouwen dan om snel te hard te bewegen, dat kan pijnlijk zijn. 
 • Wissel van tempo. Je kunt langzaam beginnen en steeds sneller bewegen. Maar het kan ook opwindend zijn om tussendoor wat langzamer te gaan.
 • Wissel hand en mond af. Voor mensen die het fijn vinden om hun partner oraal te bevredigen. Wissel het af met aftrekken.
 • Streel zijn ballen. De ballen zijn ook gevoelig. Die kunnen tegelijkertijd gemasseerd worden.
 • Geef aandacht aan het toompje. Zorg dat je duim in de buurt zit van het gevoeligste plekje van de penis: het toompje. Dat is het huidplooitje dat aan de onderkant van de eikel naar de voorhuid loopt en toompje (frenulum) heet. Voor veel mannen is het prettig om daar aangeraakt te worden. Hoe? Als de hand op en neer gaat, een beetje extra te knijpen als de duim over het toompje gaat.
 • Gebruik wat spuug of glijmiddel. Het op en neer bewegen van de hand kan dan makkelijker gaan. Niet iedere man vindt het fijn als er spuug of glijmiddel gebruikt wordt. Vraag het hem!
 • Vergeet de rest niet. Concentreer je niet alleen op zijn penis, maar geef ook aandacht aan andere gevoelige plekken zoals de binnenkant van zijn dijen, buik, mond, hals, handen of billen.

Lees meer

Op zoek naar hulp?

Seksuele problemen kunnen vaak heel goed worden opgelost. Soms kun je dit zelf, soms is het beter om een hulpverlener in te schakelen. Bij wie kun je dan terecht?

Hulpverleningsadressen