Morning-aftermiddelen

Heb je onveilige seks gehad en wil je beslist niet zwanger worden? Je kunt binnen 24 uur de morning-afterpil slikken of binnen vijf dagen de EllaOne pil innemen of koperspiraal laten plaatsen. Als je daarna alsnog niet ongesteld wordt moet je een zwangerschapstest doen.

Als je weet dat je onveilige seks hebt gehad en niet zwanger wilt worden is er een aantal mogelijkheden om dit achteraf alsnog te voorkomen. De belangrijkste is de morning-afterpil, maar er zijn nog meer mogelijkheden.

Morning-afterpil

De morning-afterpil (Norlevo) wordt soms ook wel noodpil genoemd. Het is één pil, die je zo snel mogelijk (liefst binnen 24 uur) moet slikken na onveilige seks. De morning-afterpil stelt de eisprong (ovulatie) uit, waardoor je niet zwanger kunt worden. Houd wel in de gaten of je gewoon ongesteld wordt of dat je menstruatie uitblijft. Er is namelijk nog steeds een kleine kans dat je zwanger bent geworden.

Wat je moet weten over de morning-afterpil:

  • De morning-afterpil is te koop bij iedere drogist en apotheek voor ongeveer vijftien euro. Je hebt geen recept nodig.
  • Hij is niet 100% betrouwbaar. Na het slikken van de morning-afterpil is er nog altijd een (kleine) kans op zwangerschap. Het is dus beter om dit soort noodsituaties te voorkomen door standaard een goed voorbehoedmiddel te gebruiken.
  • Je kunt de morning-afterpil slikken tot 72 uur (drie dagen) nadat je onveilige seks hebt gehad. Maar: hoe eerder je hem inneemt, hoe beter hij werkt. Het beste is om hem te slikken binnen 24 uur nadat je onveilige seks hebt gehad.
  • De morning-afterpil werkt alleen als je nog niet zwanger bent, het is dus geen abortuspil.
  • De morning-afterpil is niet gevaarlijk of ongezond. Door de hormonen kun je wel wat bijwerkingen krijgen, maar lang niet iedere vrouw heeft daar last van.
  • De morning-after pil werkt minder goed als je medicijnen slikt tegen epilepsie, tuberculose of hiv, of als je sint-janskruid gebruikt of hebt gebruikt in de afgelopen vier weken. Dan kun je beter binnen vijf dagen een koperspiraal door de huisarts laten plaatsen. Wil of kun je geen koperspiraal laten plaatsen, bespreek dan met je huisarts wat je het beste kunt doen.

EllaOne©

De EllaOne© is een nieuwe pil die sinds kort op de markt is. Je kunt de EllaOne© slikken tot vijf dagen nadat je onveilige seks hebt gehad. Je hebt dus iets meer tijd dan bij de gewone morning-afterpil. De EllaOne© is zonder recept verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Deze pil kost rond de twintig euro.

Wat je moet weten over EllaOne©:

  • De EllaOne werkt minder goed om een zwangerschap te voorkomen als je medicijnen slikt tegen epilepsie, tuberculose of hiv, of als je Sint-Janskruid gebruikt of hebt gebruikt in de afgelopen vier weken. Dan kun je beter binnen vijf dagen een koperspiraal door de huisarts laten plaatsen. Wil of kun je geen koperspiraal laten plaatsen, bespreek dan met je huisarts wat je het beste kunt doen.

Koperspiraal

Je kunt tot vijf dagen nadat je onveilige seks hebt gehad een koperspiraaltje laten plaatsen. Dat voorkomt dat je zwanger wordt. Het voordeel van het koperspiraal is dat je ook in de toekomst beschermd bent tegen ongewenste zwangerschap, wel vijf tot tien jaar. Je moet het koperspiraal laten inbrengen door een arts. Om te bespreken of het koperspiraal voor jou geschikt is, moet je zo snel mogelijk een afspraak maken bij je huisarts of bij CASA (Centra voor Anticonceptie, Seksualiteit en Abortus: www.casaklinieken.nl).

Wel of niet zwanger?

Na het gebruik van de morning-afterpil, EllaOne of het koperspiraal moet de eerstvolgende menstruatie ongeveer op het normale tijdstip plaatsvinden. Laat de menstruatie langer dan normaal op zich wachten? Dan is het verstandig een zwangerschapstest te doen, omdat de kans bestaat dat je toch zwanger bent. Is de test negatief? Dan ben je niet zwanger. Bij een positieve test ben je wel zwanger. Bij twijfel, vragen of voor hulp kun je altijd contact opnemen met je huisarts.

Er zijn trouwens veel vrouwen die juist eerder gaan menstrueren, nadat ze de morning-aftermiddelen hebben gebruikt. Dat kan geen kwaad. 

Brochure De morning-after pil na onveilige seks

Heb je seks gehad zonder condoom of is het condoom gescheurd? En gebruik je verder geen anticonceptie of ben je de pil vergeten? Als je niet zwanger wilt worden, kun je in deze folder lezen wat je kunt doen!

Download hier de brochure

Hulp nodig?

Seksuele problemen zijn vaak goed op te lossen. Kijk welke mogelijkheden er zijn voor de aanpak van je probleem.

Vind hulp