Sterilisatie

Sterilisatie is geschikt als je zeker weet dat je geen kinderen meer wilt. De betrouwbaarheid is hoog en je hoeft nooit meer aan anticonceptie te denken. Je moet wel een chirurgische ingreep ondergaan en het beschermt niet tegen soa en Hiv.

Je kiest alleen voor sterilisatie als je zeker weet dat je geen kinderen (meer) wilt krijgen. Een chirurg voert deze ingreep uit. Mensen die hiervoor kiezen zijn meestal wat ouder. De betrouwbaarheid bij mannen is meer dan 99% en bij vrouwen 98-99%. 

Sterilisatie is geschikt voor vrouwen en mannen die:

  • geen kinderwens (meer) hebben.
  • niet meer aan hun anticonceptie willen denken.
  • geen hormonen of condooms (meer) willen gebruiken.
  • Geen problemen hebben om een operatie te ondergaan.

Heb je nog een kleine kinderwens of denk je dat die in de toekomst nog komt, dan is sterilisatie geen goede keus. De ingreep is soms terug te draaien, maar lang niet altijd met succes. Als dat al lukt is de kans op vruchtbaarheid meestal een stuk lager. Kies dus alleen voor sterilisatie als je zeker weet dat je geen kind(eren) meer wilt.

De huisarts verwijst mannen door naar de uroloog en vrouwen naar de gynaecoloog. Sterilisatie kan ook zonder doorverwijzing bij een centrum voor anticonceptie, seksualiteit en abortus of abortuskliniek.

De ingreep

Bij mannen worden meestal worden de zaadleiders afgesloten.  Zo komen er geen zaadcellen meer in het sperma terecht. Een man kan nog wel gewoon klaarkomen, maar dan dus met sperma zonder zaadcellen. De ingreep is poliklinisch, dus je kunt meestal binnen een uur weer naar huis. De ingreep is bij mannen minder ingrijpend dan bij vrouwen.

Bij vrouwen is de ingreep ingewikkelder. Afhankelijk van de methode worden de eileiders afgesloten of veertjes in de eileiders geplaatst. In beide gevallen komen er geen eitjes meer vrij en kun je niet meer zwanger worden. Afhankelijk van de methode ga je wel of niet onder narcose.

Voordelen

Nadelen

Je hoeft nooit meer aan anticonceptie te denken.

Je bent niet meer vruchtbaar.

Heeft geen invloed op je eigen cyclus.

Pas na drie maanden werkt de ingreep. Daarvoor is niet zeker worden vastgesteld of de operatie gelukt is.

 

Kan soms medische complicaties hebben.

 

In één keer veel kosten.

 

Is een operatieve ingreep, ook al klein, maar voor veel mannen is dat een belemmering.

 

Er is nog een kleine kans op vruchtbaarheid, er zijn middelen die betrouwbaarder zijn dan sterilisatie (koperspiraal, hormoonspiraal en hormoonstaafje).

 

Geen bescherming tegen soa.

Lees meer

Hulp nodig?

Seksuele problemen zijn vaak goed op te lossen. Kijk welke mogelijkheden er zijn voor de aanpak van je probleem.

Vind hulp