Koperspiraal

Een koperspiraaltje bevat geen hormonen en is erg betrouwbaar. De arts brengt het spiraaltje in, waarna je vijf tot tien jaar beschermd bent tegen zwangerschap. Je kunt wel nog steeds een soa krijgen en je ongesteldheid kan intensiever worden.

Een koperspiraaltje is een soort ankertje met koper, één van de weinige anticonceptiemiddelen zonder hormonen. Het koper zorgt ervoor dat zij vijf tot tien jaar beschermd is tegen een zwangerschap. Het is net zo betrouwbaar als de pil (meer dan 99%). Er zijn ongeveer acht verschillende soorten koperspiraaltjes. Vraag je huisarts of gynaecoloog welke het beste bij jou past.

Hoe gebruik je een koperspiraaltje?

De huisarts schrijft een recept voor. Bij de apotheek kun je het spiraal halen en laten inbrengen in je baarmoeder door een arts of gynaecoloog. Je bent dan vijf tot tien jaar beschermd tegen een zwangerschap, afhankelijk van de soort koperspiraal, die je kiest.  Sommige vrouwen vinden de koperspiraal fijner dan andere middelen omdat er geen hormonen in zitten. De spiraal is geschikt voor veel vrouwen, ongeacht de leeftijd. Voor vrouwen, die nog nooit zwanger zijn geweest, zijn er speciale koperspiralen beschikbaar. 

Als je een spiraal laat plaatsen is het belangrijk dat je geen soa hebt. Heb je een soa, dan kan deze namelijk in je baarmoeder komen als het spiraal wordt geplaatst en zorgen voor een heftige ontsteking. Laat je dus altijd testen op soa's als je een spiraaltje neemt en laat ook nagaan of je geen andere (sluimerende) ontsteking hebt in je vagina of baarmoeder.

Voordelen

Nadelen

Heel betrouwbaar: je kunt het spiraaltje niet vergeten.

Het inbrengen kan wat pijnlijk zijn en de eerste periode kun je last hebben van krampen.

Je hoeft er maar eens in de vijf tot tien jaar aan te denken.

Een dokter moet het inbrengen.

Blijft betrouwbaar bij overgeven en diarree.

Je menstruatie kan langer duren en je kunt meer bloedverlies hebben.

Als je geen hormonen wilt gebruiken is het koperspiraal een goede optie.

Beschermt niet tegen soa.

Hulp nodig?

Seksuele problemen zijn vaak goed op te lossen. Kijk welke mogelijkheden er zijn voor de aanpak van je probleem.

Vind hulp