Wat zijn orgasmeproblemen?

Klaarkomen of een orgasme krijgen is niet altijd een fijne ervaring. Er kunnen ook problemen optreden, zoals te snel klaarkomen, niet kunnen klaarkomen of een orgasme krijgen zonder gevoel.

Sommige mensen komen te snel klaar, anderen hebben er juist veel moeite mee. Mannen en vrouwen hebben vaak een ander soort problemen met klaarkomen:

  • Moeilijk of niet klaarkomen: Moeilijk kunnen klaarkomen wil zeggen dat je geen orgasme kunt krijgen of dat het veel moeite kost. Van de vrouwen heeft 80% wel eens last van moeilijk klaarkomen. Ruim een kwart van hen vindt dit een probleem en voor bijna 10% is het een groot probleem. Zo'n 45% van de mannen heeft wel eens moeite om klaar te komen. Geen orgasme kunnen krijgen hoeft geen probleem te zijn, zolang jij en je partner tevreden zijn. Het kan tijdelijk zijn, maar ook langdurig.
  • Klaarkomen zonder gevoel: Dit noemen we een anhedonisch orgasme, lichamelijk wel klaarkomen, maar er niet van genieten. Vrouwen voelen dat bij het klaarkomen de vagina wel samentrekt, maar hebben er geen gevoel bij. Mannen hebben wel een zaadlozing, maar niet het gevoel dat ze klaarkomen. Je voelt dus geen seksuele ontlading. Het kan zijn dat de zaadlozing uit de penis sijpelt, maar de zaadlozing kan er ook normaal uitzien, zonder dat je ervan geniet.
  • Te snel klaarkomen: Veel mannen komen sneller klaar dan ze willen. Dit is het geval als je niet tevreden bent over het moment van klaarkomen. Het hangt dus af van wat je zelf te snel vindt of wat je verwacht. Van de Nederlandse mannen vindt 64% het klaarkomen wel eens te vroeg, maar 30% heeft er regelmatig problemen mee. Wanneer we het hebben over te snel klaar komen bedoelen we binnen een minuut na penetratie klaarkomen, direct bij de eerste aanraking of als de penis tegen de broek schuurt bijvoorbeeld.
  • Droog klaarkomen: Het gebeurt dat mannen klaarkomen zonder sperma. Mannen die droog klaarkomen voelen wel de seksuele ontlading van het orgasme, maar hebben geen zaadlozing.

Op zoek naar hulp?

Seksuele problemen kunnen vaak heel goed worden opgelost. Soms kun je dit zelf, soms is het beter om een hulpverlener in te schakelen. Bij wie kun je dan terecht?

Hulpverleningsadressen