Problemen met klaarkomen

Sommige mensen komen te snel klaar, anderen hebben er juist veel moeite mee. Voor mannen en vrouwen zitten problemen met klaarkomen vaak anders in elkaar. Lees hier wat er mis kan gaan bij een orgasme en wanneer het een probleem is.

Moeilijk of niet klaarkomen

Er zijn veel vrouwen en mannen die het niet (altijd) lukt om klaar te komen of ze vinden het erg moeilijk. Moeilijk kunnen klaarkomen wil zeggen dat je geen orgasme kunt krijgen of dat het veel moeite kost. Van de vrouwen heeft 74% hier wel eens last van, 25% heeft er regelmatig of vaak last van. Van de mannen heeft zo'n 35% wel eens moeite om klaar te komen, 6% heeft er regelmatig of vaak last van. Voor sommige mensen is het een tijdelijk probleem, voor anderen is het langduriger. Geen orgasme kunnen krijgen hoeft geen probleem te zijn. Zolang jij en/of je partner tevreden zijn is er niets aan de hand. Om klaar te kunnen komen is het belangrijk dat je voldoende opgewonden bent.

Klaarkomen zonder bevrediging

Zowel bij mannen als vrouwen kan het voorkomen dat ze lichamelijk gewoon klaarkomen, maar er niet van genieten. Dit heet ook wel een anhedonisch orgasme. Vrouwen voelen dat bij het klaarkomen de vagina samentrekt maar ze ervaren er niet veel bij. En bij mannen kan het zo zijn dat ze wel een zaadlozing hebben, maar hebben niet het gevoel dat ze klaarkomen. Of de zaadlozing sijpelt uit de penis waardoor het anders voelt. Of je hebt een normale zaadlozing, zonder dat je ervan geniet. Met andere woorden: ze voelen geen seksuele ontlading.

Specifiek voor mannen

Te snel klaarkomen

Veel mannen komen sneller klaar dan ze willen.  Je komt te snel klaar als je niet tevreden bent over het moment. Het hangt er dus voor een groot deel vanaf wat je zelf te snel vindt, of wat je zelf verwacht. Of te snel klaarkomen een probleem is hangt ook af van de reactie van je partner. 60% van de Nederlandse mannen vindt wel eens dat ze te vroeg klaarkomen. 18% heeft er regelmatig problemen mee. Wanneer we het hebben over te snel klaar komen bedoelen we: Als je binnen een minuut na penetratie klaarkomt, direct bij het aanraken van de vagina of als de penis tegen de broek schuurt bijvoorbeeld.

Droog klaarkomen

Het komt voor dat mannen wel klaarkomen, maar dat er sperma uit de penis komt. Dit wordt ook wel 'droog klaarkomen' genoemd. Mannen die droog klaarkomen voelen wel de seksuele ontlading van het orgasme, maar hebben geen zaadlozing. 

Op zoek naar hulp?

Seksuele problemen kunnen vaak heel goed worden opgelost. Soms kun je dit zelf, soms is het beter om een hulpverlener in te schakelen. Bij wie kun je dan terecht?

Hulpverleningsadressen