Zoeken
Onderwerp

Pijn bij seks

Ongeveer 20 op de 100 vrouwen heeft wel eens pijn bij het vrijen, bij mannen komt dit veel minder vaak voor. De plek, de soort en de duur van de pijn kunnen verschillen.

Pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen is een klacht die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. Bij vrouwen gaat het in de meeste gevallen om pijn bij de geslachtsgemeenschap, maar ook andere manieren van vrijen kunnen pijnlijk zijn. De plek, de soort en de duur van de pijn kan verschillen. Bij mannen gaat het meestal om pijn aan de eikel.

Ongeveer 20% van de vrouwen heeft wel eens last van pijn bij het vrijen, 5% heeft vaak pijn bij het vrijen en daar ook (veel) last van. Maar ook mannen kunnen pijnklachten hebben: zo’n 3% van de mannen ervaart wel eens pijn bij het vrijen.

Pijn- of angstspiraal

Als je als vrouw een paar keer pijn hebt gehad tijdens het vrijen kom je makkelijk in een zogenaamde pijnspiraal terecht. De kans dat je de volgende keer weer gespannen bent is groot, uit angst voor pijn. Je wordt dan minder vochtig en spant onbewust je bekken aan. Daardoor wordt de kans op pijn bij geslachtsgemeenschap groter.

Mannen kunnen ook in een spiraal terecht komen van angst. Zij kunnen door angst voor pijn last krijgen van erectieproblemen of orgasmeproblemen. 

Na maanden pijn en verdriet (ik schaamde me) ben ik naar de huisarts gegaan. Uiteindelijk kwam ik bij de bekkenbodemtherapeut. Daar werd de spanning gemeten van de spieren aan de binnenkant van mijn vagina. De spanning van die spieren bleek mega hoog, ook in rust. De bekkenbodemtherapeut heeft mij leren ontspannen, waarna de pijn over ging.
Anoniem

Andere soorten pijn

Pijn bij het vrijen is meestal  pijn in of aan de vagina of de penis, maar er kunnen ook andere soorten pijnklachten zijn tijdens het vrijen. Pijn aan de rug, heupen of benen bijvoorbeeld. Deze klachten kunnen voorkomen bij bepaalde ziektes en aandoeningen en kunnen ook lastig zijn bij het vrijen.

Mijn man en ik waren er al snel uit, een kindje zou toch wel heel mooi zijn. Toen het eenmaal zover was, voelde het gek en anders dan anders. Het deed niet alleen pijn, maar ook leek alsof het ‘niet meer paste'.
Anoniem

Oorzaken van pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen kan zowel psychische als lichamelijke oorzaken hebben. Bij vrouwen kan het bijvoorbeeld komen door een ontsteking, seksueel overdraagbare aandoening (soa) of verzakking van de baarmoeder, maar ook door angst, spanningen, ontevredenheid en negatieve gedachten. Bij mannen kan de eikel bijvoorbeeld overgevoelig zijn, de voorhuid te nauw of het toompje te kort. Psychische oorzaken spelen bij mannen minder vaak een rol.

Psychische oorzaken

Als je pijn hebt bij het vrijen komt dat vaak doordat je niet ontspannen genoeg bent. Spanning, angst, negatieve gevoelens of gedachten en ontevredenheid kunnen zorgen voor pijn, doordat je minder kan ontspannen. Je wordt moeilijker opgewonden en kunt in een pijnspiraal terechtkomen. Negatieve gevoelens, onzekerheid of angst kunnen ontstaan door:

  • vervelende ervaringen, zoals dwang, seksueel misbruik of een eerdere ervaring met pijn tijdens het vrijen. Een vervelend inwendig onderzoek kan ook zorgen voor angst, schaamte of boosheid.
  • negatieve of verkeerde boodschappen uit de opvoeding over je eigen lichaam of seks, zoals “seks is zondig” of “van masturberen word je blind”. Je kunt dan niet in vrijheid genieten van seks, omdat je schuld, schaamte en onzekerheid ervaart.

Lichamelijke oorzaken bij vrouwen

Om prettig en pijnvrij te kunnen vrijen moet de vagina vochtig zijn en lichaam en geest ontspannen. Als de spieren rondom de vagina gespannen zijn kan dit pijnklachten geven. Als het een vrouw niet lukt om een penis, vingers of tampon in haar vagina in te brengen, noemen we dat vaginistisch reageren. De vagina spant zich dan onbewust en ongewild aan. Dit kan psychische oorzaken hebben, maar ook lichamelijke:

  • Ontstekingen, irritaties, schimmelinfecties, bacteriële infecties of wondjes aan of in de vagina, schaamlippen of baarmoedermond.
  • Een soa: de balans in de vagina wordt verstoord, wat pijn kan geven. Als je risico hebt gelopen op een soa, laat je dan testen.
  • Door de stand van de baarmoeder, een verzakking of een standje waarbij de penis erg diep komt, kan de penis tegen de baarmoedermond aan komen. Deze pijn kan diep en dof zijn of soms stekend. Deze klachten kunnen blijvend zijn. Probeer te zoeken naar houdingen, waarbij de penis minder diep in de vagina komt.
  • Door menstruatie gerelateerde klachten of ziektes zoals endometriose.
  • Littekenweefsel of hechtingen kunnen pijn geven. Ga met deze klachten naar een arts.
  • Heupklachten, zoals scheefstand van de heupen kunnen in bepaalde houdingen zorgen voor pijn.

Lichamelijk oorzaken bij mannen

Mannen kunnen ook pijnklachten hebben bij seksuele handelingen, meestal door lichamelijke oorzaken:

  • Een soa: als je risico loopt, laat je dan testen.
  • Irritatie van de eikel: de eikel kan een beetje geschaafd zijn door bijvoorbeeld ruw ondergoed, seks als de partner niet vochtig genoeg was, veel seks of veel masturberen. Dit geldt ook voor anale seks met te weinig glijmiddel. Bij irritatie geldt altijd dat je het even wat rustiger aan moet doen met de seks. Gaat het niet binnen twee weken vanzelf over? Ga dan naar de huisarts.
  • Overgevoelige eikel: het helpt soms als de eikel tijdens het vrijen door de voorhuid bedekt blijft. Laat je partner weten wat je prettig vindt. Te directe of langdurige aanrakingen kunnen zorgen voor irritatie of pijn.
  • Een nauwe voorhuid: bij sommige mannen past de voorhuid niet over de eikel in erectie. De spanning op de voorhuid is dan pijnlijk. Met een eenvoudige ingreep kan de voorhuid ruimer worden gemaakt. Neem contact op met je huisarts.
  • Te kort toompje: het toompje is het verbindingsstukje van de voorhuid naar de eikel. Als dit te kort is kan de eikel niet helemaal uit de voorhuid schuiven. Met een eenvoudige ingreep kan het toompje verlengd worden. Neem contact op met je huisarts.
  • Kromme penis (ziekte van Peyronie): deze aandoening is zeldzaam en ontstaat meestal bij wat oudere mannen. Door bloedinkjes en littekens in het zwellichaam kan de erectie niet meer gelijkmatig uitrekken. Vaak trekt de kromstand vanzelf bij, soms is er een corrigerende ingreep nodig.
  • Uitstellen of tegenhouden van een orgasme: de penis is te lang stijf, wat pijnlijk kan zijn. Dit wordt ook wel ‘blauwe ballen’ genoemd. Probeer in dat geval sneller klaar te komen.

Wat kun je doen?

Pijn bij het vrijen kan erg vervelend zijn en moet je serieus nemen als het niet vanzelf over gaat. Bij de oorzaken heb je kunnen lezen waardoor het kan komen en hier hebben we wat algemene adviezen voor je op een rij gezet.

Neem de tijd voor het vrijen, zorg dat je voldoende opgewonden bent en dat je je op je gemakt voelt bij elkaar. Ontspannen zijn is ook een belangrijke voorwaarde om pijnvrij te kunnen vrijen. Ontspanningsoefeningen kunnen hierbij helpen. Hieronder volgen wat algemene adviezen.

Geen gemeenschap als vrijen pijn doet

Pijn bij het vrijen hoort niet. Neem je pijnklachten serieus. Heb geen gemeenschap als je pijn hebt. Daarmee kan je je pijnklachten alleen maar verergeren omdat je door pijn juist extra gespannen raakt. Forceer dus niets en ga tegelijkertijd op zoek naar oplossingen om weer pijnloos te kunnen vrijen. Vaak is penetratie pijnlijk, maar zijn andere vormen van vrijen wel mogelijk. Zoenen, likken, strelen, fantasieën bespreken of elkaar met de vingers stimuleren bijvoorbeeld.

Bespreek het met je partner

Bedenk dan dat het bespreken juist meer ontspanning kan geven en je klachten kan verminderen. Je kunt samen zoeken naar oplossingen. Ben je niet tevreden met je seksleven? Vaak vinden partners het ook fijn als ze te horen krijgen wat jij nu echt vindt.

Schaam je niet

Je hoeft je niet te schamen voor je pijnklachten. Veel vrouwen en ook behoorlijk wat mannen hebben last van pijn bij het vrijen. Door er met iemand over te praten en te zoeken naar de oorzaak kunnen pijnklachten vaak weer verdwijnen.

Naar de huisarts of seksuoloog

Pijn bij het vrijen is vaak moeilijk alleen op te lossen. Blijf er dus niet mee rondlopen. Ga na je huisarts en kaart het aan. En als de huisarts je niet verder kan helpen, overweeg dan eens hulp in te schakelen van een seksuoloog. Deze is gespecialiseerd in het behandelen van klachten zoals pijn bij het vrijen.

Zie hier bij wie je terecht kunt voor hulp

Benieuwd hoe zo’n behandeling in zijn werk gaat? Bekijk dan het filmpje over een vrouw die met pijnklachten naar de seksuoloog gaat.

Veelgestelde vragen

Ik ben een vrouw van 35 en wil heel graag seks met mijn vriend, maar ik heb vaak pijn bij het vrijen. Hoe kan dat?

Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Als vrouw kun je niet vochtig genoeg zijn, je vagina (onbewust) aanspannen of pijn hebben als de penis je baarmoedermond raakt. Je kunt ook last hebben van een schimmelinfectie of een wondje. Heb je ook last van heftige menstruaties? Dan kan het te maken hebben met endometriose. Het is aan te raden naar je huisarts te gaan. Vul daarvoor eerst de checklist in, deze helpt je in het gesprek met je huisarts duidelijk te maken om wat voor pijn het gaat bij jou.

Ik ben een vrouw van 40 en heb sinds een tijdje steeds last van pijn bij het vrijen. Vroeger had ik dat nooit. Hoe kan dat?

In het algemeen sluipen pijnklachten er langzaam in. De pijn begint als je een keer niet vochtig genoeg bent of bijvoorbeeld je vagina aanspant. Je wordt een volgende keer dat je seks hebt onbewust bang voor de pijn, waardoor je je bekken juist gaat aanspannen en minder makkelijk vochtig wordt. Dat geeft weer meer pijn en zo wordt het steeds erger. Dat zorgt ervoor dat, ook als je zin in seks hebt of je je partner aantrekkelijk vindt, je toch pijnklachten kunt hebben. Om uit deze pijnspiraal te komen kun je het beste contact opnemen met je huisarts of een seksuoloog. Die kan met je kijken wat de oorzaken zijn van je pijnklachten en wat je kunt doen om er vanaf te komen. Vul daarvoor eerst de checklist in, deze helpt je in het gesprek met je huisarts duidelijk te maken om wat voor een pijn het bij jou gaat.

Ik ben een vrouw van 23 en word wel vochtig, maar heb toch pijn als we seks hebben. Wat is de oorzaak?

Dat kan verschillen. De huisarts kan je helpen om de oorzaak te achterhalen:

  • Het kan zijn dat er een lichamelijke oorzaak is, waardoor er pijn gevoeld wordt: een wondje, een schimmelinfectie of een seksueel overdraagbare aandoening bijvoorbeeld.
  • Het kan zijn dat je je bekkenbodemspieren (onbewust) te veel aanspant. Hierdoor wordt de opening van de vagina verkleind en kan het pijn doen als de penis of een vinger in de vagina wordt gebracht. Heb je hier last van? Zoek dan contact met je je huisarts, een seksuoloog en/of een bekkentherapeut. Het is vaak moeilijk om er alleen vanaf te komen.
  • Bij een diepe, doffe pijn in de buik kan er sprake zijn van doorstootpijn. Bij het penetreren gaat de partner dan te ver naar binnen of botst net op een verkeerde plek. Een ander standje kan dan helpen.

Mijn vriendin heeft een beetje pijn als we seks hebben. Kan dit komen doordat mijn penis te groot is? Mijn penis is in stijve toestand 16 cm.

De lengte van een gemiddelde penis is in slappe toestand 6-13 cm en in stijve toestand 11-20 cm. Jouw penis is gemiddeld gezien dus iets aan de grote kant. Een grotere penis hoeft echter niet pijn te doen. Als een vrouw voldoende opgewonden is, wordt de vagina natter en ruimer, zodat een penis makkelijk (en zonder pijn) naar binnen kan. Misschien is je vriendin dus nog niet voldoende ontspannen of opgewonden voordat je met je penis naar binnen gaat? Stop als het pijn doet bij haar, en ga nog even verder met voorspel!

Ik heb sinds een paar maanden pijn binnenin mijn vagina als ik seks heb met mijn vriend. Het lijkt steeds erger te worden. Hoe kan dit komen?

Pijn bij het vrijen kan verschillende oorzaken hebben. De pijn kan bijvoorbeeld komen door een lichamelijke oorzaak, zoals een schimmelinfectie. Maar de pijn kan ook komen doordat je niet voldoende opgewonden of ontspannen bent. Als je één keer pijn gehad hebt bij het vrijen, kan dit er voor zorgen dat je volgende keer meer gespannen bent, uit angst voor pijn. Je wordt dan ook minder vochtig en kan onbewust je bekkenbodemspieren aanspannen. Daardoor wordt de kans op pijn bij seks steeds groter. Dit noemen we de pijn-angst-cirkel.

Om een lichamelijke oorzaak voor de pijn uit te sluiten kan je het beste eerst langs de huisarts gaan. Deze kan in een gesprek onderzoeken waar je pijnklachten vandaan komen. Vaak vindt er ook een lichamelijk onderzoek plaats, maar alleen als je dat wilt. Vul vooraf de checklist pijnklachten in. Als uitgesloten is dat er een lichamelijke oorzaak is voor de pijn, is het aan te raden om een afspraak te maken met een seksuoloog.

Zoek hier naar een seksuoloog bij jou in de buurt

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.