Pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen is een klacht die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. Bij vrouwen gaat het in de meeste gevallen om pijn bij de geslachtsgemeenschap, maar ook andere manieren van vrijen kunnen pijnlijk zijn. De plek, de soort en de duur van de pijn kan verschillen. Bij mannen gaat het meestal om pijn aan de eikel.

Zo’n 21% van de vrouwen heeft wel eens last van pijn bij het vrijen, bijna 5% heeft regelmatig of vaak pijn bij het vrijen. Maar ook mannen kunnen pijnklachten hebben: zo'n 5% van de mannen ervaart wel eens pijn bij het vrijen.

Pijn- of angstspiraal

Als je als vrouw een paar keer pijn hebt gehad tijdens het vrijen kom je makkelijk in een zogenaamde pijnspiraal terecht. De kans dat je de volgende keer weer gespannen bent is groot, uit angst voor pijn. Je wordt dan minder vochtig en spant onbewust je bekken aan. Daardoor wordt de kans op pijn bij geslachtsgemeenschap groter.

Mannen kunnen ook in een spiraal terecht komen van angst. Zij kunnen door angst voor pijn last krijgen van erectieproblemen of orgasmeproblemen. 

Andere soorten pijn

Pijn bij het vrijen is meestal  pijn in of aan de vagina of de penis, maar er kunnen ook andere soorten pijnklachten zijn tijdens het vrijen. Pijn aan de rug, heupen of benen bijvoorbeeld. Deze klachten kunnen voorkomen bij bepaalde ziektes en aandoeningen en kunnen ook lastig zijn bij het vrijen.

Hulp van de seksuoloog

Een seksuoloog is meestal een psycholoog, een arts of een maatschappelijk werker, die gespecialiseerd is in seksuele problemen. Een seksuoloog helpt dus bij seksuele problemen zoals pijn bij het vrijen.

 

 

Hulp nodig?

Seksuele problemen zijn vaak goed op te lossen. Kijk welke mogelijkheden er zijn voor de aanpak van je probleem.

Vind hulp