Wat zijn orgasmeproblemen?

Sommige mensen komen te snel klaar, anderen hebben er juist veel moeite mee. Mannen en vrouwen hebben vaak ander soort problemen met klaarkomen. Wat kan er misgaan bij een orgasme en wanneer is het een probleem?

Moeilijk of niet klaarkomen

Bij veel vrouwen en mannen lukt klaarkomen niet (altijd) of ze vinden het moeilijk. Moeilijk kunnen klaarkomen wil zeggen dat je geen orgasme kunt krijgen of dat het veel moeite kost. Geen orgasme kunnen krijgen hoeft geen probleem te zijn zolang jij en je partner tevreden zijn. Om klaar te kunnen komen is het belangrijk dat je voldoende opgewonden bent.

80% van de vrouwen heeft hier wel eens last van moeilijk klaarkomen. Ruim een kwart van hen vindt dit een probleem en voor bijna 10% is het een groot probleem. Zo'n 45% van de mannen heeft wel eens moeite om klaar te komen. Voor 5 % is dit een regelmatig  en voor 3% een serieus probleem. Het kan tijdelijk zijn, maar ook langdurig.

Klaarkomen zonder gevoel

Zowel bij mannen als vrouwen kan het voorkomen dat ze lichamelijk gewoon klaarkomen, maar er niet van genieten. Dit heet ook wel een anhedonisch orgasme. Vrouwen voelen dat bij het klaarkomen de vagina wel samentrekt, maar hebben er geen gevoel bij.

Mannen hebben wel een zaadlozing, maar niet het gevoel dat ze klaarkomen. Je voelt dus geen seksuele ontlading. Het kan zijn dat de zaadlozing uit de penis sijpelt, waardoor het anders voelt, maar de zaadlozing kan ook normaal zijn, zonder dat je ervan geniet. 

Specifiek voor de man

Te snel klaarkomen

Veel mannen komen sneller klaar dan ze willen. Je komt te snel klaar als je niet tevreden bent over het moment van klaarkomen. Het hangt dus af van wat je zelf te snel vindt of wat je verwacht. Of te snel klaarkomen een probleem is, hangt ook af van de reactie van je partner. 64% van de Nederlandse mannen vindt wel eens dat ze te vroeg klaarkomen, maar 30% heeft er regelmatig problemen mee.

Wanneer we het hebben over te snel klaar komen bedoelen we binnen een minuut na penetratie klaarkomen, direct bij het aanraken van de vagina of als de penis tegen de broek schuurt bijvoorbeeld.

Droog klaarkomen

Het gebeurt dat mannen wel klaarkomen, maar dat er geen sperma uit de penis komt. Mannen die droog klaarkomen voelen wel de seksuele ontlading van het orgasme, maar hebben geen zaadlozing.

Op zoek naar hulp?

Seksuele problemen kunnen vaak heel goed worden opgelost. Soms kun je dit zelf, soms is het beter om een hulpverlener in te schakelen. Bij wie kun je dan terecht?

Hulpverleningsadressen