Oorzaken van geen zin in seks

Als je geen zin hebt in seks, kan het zijn dat je niet open staat voor seksuele prikkels. De aandacht is dan niet bij seks, maar bij iets anders. Denk aan irritatie over de relatie, angst of onzekerheid. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder worden de veel voorkomende oorzaken besproken. Aan sommige oorzaken kun je zelf wat doen en bij andere is dit wat lastiger.

Stress

Stress kan een reden zijn voor minder zin in seks. Stress kan ervoor zorgen dat je in een patroon terecht komt van minder vrijen. Je kunt stress voelen door drukte op het werk of thuis of door andere belangrijke gebeurtenissen in je leven. Door de stress heb je veel aan je hoofd, kun je minder focussen op seks en krijg je minder zin.

Angst en onzekerheid

Angst en onzekerheid kunnen oorzaken zijn van minder zin in seks. Als mensen onzekerheid of angst ervaren bij het vrijen vermijden zij het vrijen vaak. Dit gaat vaak onbewust. Liever geen seks, dan bang zijn. Dat is een heel begrijpelijke en natuurlijke reactie. Soms zorgen angst en onzekerheid er ook voor dat mensen juist seks hebben tegen hun zin in, bijvoorbeeld omdat ze hun partner niet willen kwijtraken. Veel voorkomende angsten en onzekerheden zijn:

 • Angst dat het vrijen pijn zal doen: dat geldt vooral voor vrouwen, maar kan ook gelden voor mannen.
 • Onzeker dat je niet opgewonden wordt of blijft: mannen kunnen bang zijn dat ze geen erectie kunnen krijgen of behouden. Vrouwen dat ze niet even opgewonden worden als hun partner.
 • Angst voor afwijzing: veel mensen zijn bang om afgewezen worden als ze seks hebben. Seks is een intieme bezigheid. Men is emotioneel, fysiek en relationeel kwetsbaar.
 • Angst omdat vrijen voor vervelende herinneringen zorgt.
 • Bang om de controle te verliezen over jezelf: sommige mensen zijn bang om zich te laten gaan, vooral tijdens het orgasme omdat je je lichaam dan niet onder controle hebt. Ze zijn bijvoorbeeld bang om rare geluiden te maken of er gek uit te zien.
 • Bang dat je je ongeboren kind beschadigt: tijdens de zwangerschap komt dat bij sommige mensen voor. Deze angst is niet nodig, want de vrucht is goed beschermd in de baarmoeder. 
 • Angst dat vrijen gevaarlijk is, omdat je ziek bent of een beperking hebt, bijvoorbeeld omdat je adem tekort komt, je hart het niet aan kan of omdat je duizelig wordt.
 • Onzekerheid over je uiterlijk kan ervoor zorgen dat je terughoudend bent in vrijen en daardoor minder zin hebt.

Somber zijn

Somber zijn heeft veel invloed op de kwaliteit van je seksleven. Voel je je goed, dan gaat de seks makkelijker. Lekker in je vel zitten is dus belangrijk voor een goed seksleven. Om seks te hebben, moet je het jezelf namelijk gunnen. Het kost namelijk tijd en inspanning. Het helpt dan als je jezelf de moeite waard vindt. Dan is het makkelijker om er energie in te stoppen. Ook kan je er meer van genieten als je lekker in je vel zit. Ben je somber, dan heeft dat ook effect op je seksleven:

 • Je hebt vaak minder spontaan zin in seks, maar je wil er ook geen tijd en energie in steken om zin te krijgen.
 • Je vindt jezelf niet leuk of aantrekkelijk genoeg om je partner te verleiden.
 • Sommige mensen hebben juist meer seks, niet uit ontspanning, maar eerder als afleiding. Somberheid of niet lekker in je vel zitten kan komen door bepaalde gebeurtenissen die energie en zorg vragen.
 • Stress op je werk, relatieproblemen, zorgen om de mensen om je heen of een grote verandering in je leven: jij of je partner worden plots ziek, een sterfgeval of een scheiding.
 • Het kan ook zijn dat je zelf geneigd bent negatief te denken of dat je een laag zelfbeeld hebt.

Schaamte en minder zin in seks

Schaamte kan een oorzaak zijn van minder zin in seks. Lees hier hoe het werkt en wat je eraan kan doen. Er zijn verschillende soorten schaamte die ervoor kunnen zorgen dat je je niet helemaal kan laten gaan en liever geen seks hebt.Je beschermt jezelf dan door geen zin te hebben in seks. Dan hoef je de confrontatie niet aan te gaan. Veel voorkomende dingen waar mensen zich voor schamen zijn:

 • Voor je eigen lustgevoelens: omdat je vroeger hebt geleerd dat lust zondig was bijvoorbeeld. Heb je seks, dan doe je voor je gevoel iets fout, ook al weet je dat het niet slechts is.
 • Voor seksuele fantasieën: veel mensen denken dat je niet mag fantaseren. Over iemand anders dan de eigen partner bijvoorbeeld. Of over extreme vormen van seks. Vaak is dat ook in de opvoeding aangeleerd.
 • Voor 'afwijkende vormen' van seks: sommige mensen zouden eigenlijk op een andere manier willen vrijen, maar schamen zich om dat te zeggen. Seks met iemand van hetzelfde geslacht bijvoorbeeld, seks met meerdere partners of een voorkeur voor sadomasochisme. Als dit verlangen groot is en de schaamte ook, kan de zin in seks afnemen.

Ontevredenheid

Ontevredenheid met je partner of relatie kan een oorzaak zijn van minder zin in seks. Binnen relaties kan ontevredenheid ontstaan over de partner of de manier waarop jullie met elkaar omgaan. Klachten die mensen vaak hebben (over de partner) zijn:

 • Je partner is te doelgericht in bed: sommige partners focussen tijdens het vrijen al snel op de gemeenschap of op klaarkomen.
 • De ander laat zich niet gaan in bed: voor sommige mensen is het opwindend als hun partner zichtbaar geniet tijdens het vrijen. Gebeurt dat niet dan kan dat zin en opwinding verminderen.
 • Geen persoonlijke aandacht geven: als je partner vooral aan zichzelf denkt en vooral zijn/haar eigen behoefte bevredigt, kan dat ontevredenheid en onzekerheid geven. Dat is ook mogelijk als je het gevoel hebt geen contact te hebben met je partner.
 • Niet zoals ik wil: als je partner niet met je vrijt op de manier die je zou willen kan je ook ontevreden worden over je partner of je seksleven.
 • Verschil in zin: als je niet evenveel zin hebt als je partner kan dat frustratie, onzekerheid of schuldgevoel opleveren. 
 • Minder aantrekkingskracht: uiterlijk, lichaamsgeur, hygiëne of overgewicht kunnen zorgen voor minder zin om met je partner te vrijen. Heeft je partner gewoontes die je vervelend vindt, zoals roken of drinken? Ook daaraan kun je je ergeren en je zin verminderen.
 • Sleur: als een relatie langer duurt, is het logisch dat de spanning van elkaar ontdekken en veroveren verdwijnt. Er ontstaat een bepaald patroon in het vrijen. Dat kan na een tijdje het vrijen juist saai maken. Hierdoor kan één of beide partners minder zin krijgen in seks.
 • Stress/conflicten: door irritaties en ruzie kun je je minder prettig voelen bij je partner en minder zin krijgen in seks. 
   

Soms zijn er lichamelijke oorzaken of levensgebeurtenissen, die ervoor zorgen dat je minder zin in seks hebt. Veel voorkomende gebeurtenissen in dit geval zijn zwangerschap, vermoeidheid, ziekte of beperking.

Op zoek naar hulp?

Seksuele problemen kunnen vaak heel goed worden opgelost. Soms kun je dit zelf, soms is het beter om een hulpverlener in te schakelen. Bij wie kun je dan terecht?

Hulpverleningsadressen