Zoeken
Onderwerp

Overgang

Rond de 50 jaar krijgen vrouwen, maar ook mannen, te maken met de overgang. In deze periode doen zich veranderingen voor die invloed kunnen hebben op het seksleven.

Vrouwen en de overgang

In de overgang verandert de hormoonproductie. Bij vrouwen produceert het lichaam steeds minder oestrogeen, wat een onregelmatige menstruatie, uitblijven van de menstruatie of juist hevig en langdurig menstrueren tot gevolg heeft. Na de overgang stopt de oestrogeenproductie helemaal en is de vrouw niet meer vruchtbaar. De vagina wordt minder snel vochtig en de vaginawand wordt dunner en minder elastisch. Gemeenschap kan hierdoor pijnlijk zijn. Dit kun je eraan doen:

  • Neem meer tijd voor een uitgebreid voorspel om vochtig te worden. Ken je lichaam en (her)ontdek waar je opgewonden van raakt.
  • Gebruik een glijmiddel. Glijmiddelen zijn er op water-, siliconen- en oliebasis. Gebruik geen vaseline, want dat lost niet op in water en is daardoor moeilijker weg te wassen. Dit vergroot de kans op infecties.
  • Er zijn ook pillen en vaginale crèmes die hormonen bevatten en ervoor zorgen dat de vagina vochtig wordt. Deze zijn te verkrijgen via de huisarts of de gynaecoloog.
Mannen en de overgang

Bij het ouder worden verandert ook bij mannen de hormoonhuishouding: de testosteronspiegel daalt. Hierdoor verminderen de intensiteit en de duur van de lichamelijke seksuele reacties. Oudere mannen hebben meestal meer tijd nodig om opgewonden te raken en een erectie te krijgen. De erectie is bij oudere mannen ook vaak minder stijf en duurt minder lang. Door lichamelijke veranderingen, bijvoorbeeld minder goed doorbloede vaten, kunnen erectieproblemen ontstaan. Dit is een probleem dat toeneemt met de leeftijd: van de mannen tussen de 50 en 70 jaar heeft 25% een erectieprobleem, bij mannen tussen de 70 en 80 jaar is dat 42%.

Dit kun je eraan doen:

  • Neem meer tijd om opgewonden te raken en een erectie te krijgen
  • Ken je lichaam en (her)ontdek waar je opgewonden van raakt.
  • Door minimaal dertig minuten per dag te bewegen verbetert de doorbloeding, wat goed is voor de vaten. Goed doorbloede vaten zijn belangrijk voor een erectie.
Hulp

Tijdens de overgang kunnen zich seksuele problemen voordoen. Heb je ergens last van en zoek je hulp? Dan kun je contact opnemen met de huisarts, seksuoloog of een andere deskundige.

Hulpoverzicht

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.