Anticonceptie

Wil je voorkomen dat je zwanger wordt? Hier vind je informatie over het kiezen van een anticonceptiemiddel.

Als je anticonceptie wilt gaan gebruiken of van methode wilt veranderen, is het goed om je te bedenken wat je belangrijk vindt aan een anticonceptiemiddel. Bijvoorbeeld dat je er zo min mogelijk aan hoeft te denken, dat er geen hormonen in zitten, dat je het niet in je vagina hoeft in te brengen, of juist dat je het niet door een arts hoeft te laten inbrengen.

Van alle beschikbare anticonceptiemiddelen beschermen alleen het mannencondoom en het vrouwencondoom tegen soa’s. Condooms (ook het vrouwencondoom) zijn verkrijgbaar in supermarkten en drogisterijen. Voor alle andere anticonceptiemiddelen kun je terecht bij je huisarts of bij een centrum voor seksuele gezondheid. Op basis van jouw wensen kunnen zij je adviseren over een passend middel.

Centrum voor seksuele gezondheid

In verschillende grote steden in Nederland zijn speciale centra voor seksuele gezondheid waar je ook terecht kunt met vragen over anticonceptie. Deze centra zijn te vinden via www.casaklinieken.nl.

Sense

Jongeren tot 25 jaar kunnen gratis en anoniem terecht op een Sense-spreekuur. Hier vind je meer informatie: https://www.sense.info/hulp-advies

Online keuzehulp

Ben je jonger dan 25 jaar? Dan is er een goede online keuzehulp die rekening houdt met wat jij belangrijk vindt aan een anticonceptiemiddel: www.anticonceptievoorjou.nl. Bespreek de uitslag van de test met je huisarts, bij Sense of bij een centrum voor seksualiteit.